‘KOMRAD SHOES’, DE NIEUWSTE SINGLE VAN DIRK. MET AANVULLEND SCHOEISEL

22/03/2021

DIRK., de Humo’s Rock Rally 2016-finalist, heeft een nieuwe single uitgebracht. Bij die single hoort een ludieke clip. De band brengt in samenwerking met het Belgische schoenenmerk Komrads een DIRK.-customized schoen uit. De opbrengst gaat naar LIVE2020, het goede doel dat is opgericht om de bloedende Belgische eventsector een hart onder de riem te steken. Wij praatten met Jelle Denturck, de frontman en bassist van de rockband.

‘Komrad Shoes’ stond al op jullie laatste album ‘Cracks in Common Sense’, vanwaar het idee om bij dit specifieke nummer een clip te maken? 

Ik was toevallig eens met Sofie Engelen aan het babbelen en ze zei dat ze schoenen aanhad van Komrads. En ik reageerde verbaasd want wij hebben een nummer dat Komrad Shoes heet en Sofie kent de mensen van het merk, trouwens een Belgisch merk, wat ik ook niet wist. Sofie heeft ons dan in contact gebracht en die mensen stelden voor om een clip te financieren en we zouden ook onze eigen DIRK.-versie van de schoen krijgen. Aanvankelijk waren er geen plannen voor een clip.

Ik draag die schoenen ook al een paar jaar en ik wist eigenlijk ook niet dat het een Belgisch merk was. Maar ik denk dat er meerdere versies van zijn want ik heb er al gehad met enkel een serienummer op. 

(lacht) Ja, er zijn daar inderdaad verschillende versies van. Maar blijkbaar zijn die schoenen oorspronkelijk van de Sovjet-Unie en dat was zo echt de Sovjet-tegenhanger van de All-Stars. Plots verdwenen die schoenen van de markt en dan heeft er een Belgisch koppel het merk overgenomen en zij brengen de schoenen nu terug op de markt. Wat ik tof vind aan die Komrad Shoes is dat er ook versies zijn die 100 procent duurzaam en vegan zijn en daar ben ik wel een voorstander van.

Hoeveel plezier had je bij de making-of van de clip?

Goh, dat was hilarisch. De verloofde van Sofie Engelen was de regisseur van de clip en hij had alles geregeld dus ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik kwam toe op die set en de regisseur zei: “Ah Jelle, ge moogt uw kleren uitdoen, ge moogt hier een stom onderbroekje aandoen”. Dus binnen de vijf minuten stond ik in een stomme witte onderbroek en toen besefte ik dat het plezant ging zijn. Ik heb mij op die twee draaidagen echt kapot gelachen.

In de clip zag ik dat de schoenen erg multifunctioneel zijn, ik zie jou bijvoorbeeld je boterhammen smeren en je geeft jezelf ook een scheerbeurt met de Komrad Shoes. Zijn die functies echt inbegrepen bij de Dirk-versie?

(gelach)Neen, hoe dat het voorgesteld is in de clip moet je een beetje met een korreltje zout nemen, of met een paar korreltjes.

In de clip zien we ook Belgisch ruimtevaarder Dirk Frimout, waarom is dit zo’n belangrijk figuur voor de band?

Wij wilden onze tweede plaat eigenlijk ‘Frimout’ noemen en een foto van Dirk Frimout gebruiken als albumcover. Maar hij zag dat niet zitten, hij wil al die aandacht niet dus hebben we dat ook gerespecteerd. De regisseur wou Dirk Frimout ook in de clip, maar wij wisten al op voorhand dat hij dat niet ging zien zitten. Dus heeft hij dan als plan B aan Willy Organ gevraagd om Dirk Frimout te spelen. En dat vond ik eigenlijk nog leuker.

De twee vorige albums ‘Album’ en ‘Cracks in common sense’ zijn beide goed ontvangen. Was dit het doorbraakjaar van DIRK., bijvoorbeeld wat betreft het spelen op de grote festivals?

Ja, het klinkt misschien vreemd want corona is er nog altijd, maar het afgelopen jaar is voor ons een supergoed jaar geweest. We zijn megaveel gedraaid geweest op Studio Brussel, dat is iets die wij eerlijk gezegd totaal niet verwachtten. Het is natuurlijk wel dubbel want we kunnen het nu niet live brengen op de festivals. We blijven wel positief, in de komende zomer gaan wij spelen waar we kunnen spelen. Gewoon omdat we graag spelen en we zien wel hoe het loopt.

Dat zullen hoogstwaarschijnlijk terug coronaproofevenementen zijn. Hoe vind je dat om zulke shows te spelen? 

We hebben er zo wel veel gedaan vorige zomer en in het begin was ik daar wel een beetje bang voor. Maar dat bleek eigenlijk heel tof te zijn, ik voelde ook aan dat publiek hoeveel nood ze hadden aan een optreden en een pintje en het toch min of meer samen kunnen zijn. Er was altijd een hele warme sfeer. Maar toch blijft het wennen, zeker omdat wij een rockband zijn en dus niet echt rustige nummers brengen. Het ding is wel dat eenmaal we beginnen spelen, ik toch bijna niet meer in de zaal kijk. Ik zit helemaal in de muziek.

Waren er plannen om buiten België te touren?

Er waren plannen, sowieso speelden we al veel in Nederland. We gingen ook een keer meer richting Frankrijk gaan. We hebben nooit concreet plannen kunnen maken door de lockdown van maart vorig jaar.

En om af te ronden, heb je toevallig nog een albumtip voor ons?

De laatste tijd luister ik vaak naar die nieuwe plaat van Black Country, New Road. Dat is een heel goeie plaat en ook een zeer spannende band. Ik heb ze nog zien optreden op Sonic City in Kortrijk en dat was echt de max. Een andere band waar ik megafan van ben op dit moment is Dry Cleaning.

Merci, komen sowieso op onze to listen-lijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *